AYAZ VURDU, AYVA CEP YAKIYOR: İHRACAT DÜŞTÜ, FİYATLAR FIRLADI Türkiye’nin önemli ayva üretim merkezlerinden biri olan Bilecik’in Osmaneli ilçesinde bu yıl üretim ciddi darbe aldı. Geçtiğimiz sezon Avrupa’ya yoğun ihracat yapan üreticiler, bu yıl ayaz nedeniyle verimde büyük kayıp yaşadı. Ürün az olunca fiyatlar hızla yükseldi.
AYAZ VURDU, AYVA CEP YAKIYOR: İHRACAT DÜŞTÜ, FİYATLAR FIRLADI
Türkiye’nin önemli ayva üretim merkezlerinden biri olan Bilecik’in Osmaneli ilçesinde bu yıl üretim ciddi darbe aldı. Geçtiğimiz sezon Avrupa’ya yoğun ihracat yapan üreticiler, bu yıl ayaz nedeniyle verimde büyük kayıp yaşadı. Ürün az olunca fiyatlar hızla yükseldi.
Osmaneli’nde yetiştirilen ayva, kalite ve aromasıyla özellikle Almanya, İngiltere, Hollanda ve Belçika gibi Avrupa ülkelerinde yoğun talep görüyordu. Ancak bu sezon yaşanan don ve ayaz olayları, üretimi ciddi şekilde etkiledi. Bahar aylarında yaşanan ani sıcaklık düşüşleri, ağaçlardaki çiçeklenme dönemine denk gelince rekoltede büyük kayıplar meydana geldi.
İHRACAT NEREDEYSE DURDU
Geçtiğimiz yıl tonlarca ayvanın yurt dışına gönderildiği Osmaneli’nde bu yıl ihracat neredeyse yok denecek seviyeye geriledi. Üreticiler, elde kalan sınırlı ürünü iç piyasaya yönlendirmek zorunda kaldı.
Tarım uzmanlarına göre, bu durum sadece üreticiyi değil, aynı zamanda ihracat gelirlerini de doğrudan etkiliyor. Türkiye’nin ayva ihracatında önemli bir yere sahip olan bölgenin bu yılki kaybı, uluslararası pazarda da hissedilecek.
FİYATLAR HIZLA YÜKSELDİ
Üretimin azalmasıyla birlikte ayva fiyatlarında ciddi artış yaşandı. Geçtiğimiz yıllarda daha uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşan ayva, bu sezon pazarlarda ve marketlerde yüksek fiyatlarla satılmaya başladı.
Vatandaşlar, “Ayvayı yemek artık lüks oldu” yorumları yaparken, özellikle kış aylarında sık tüketilen bu meyvenin fiyatı bütçeleri zorlamaya başladı.
ÜRETİCİ ZOR DURUMDA
Her ne kadar fiyatlar yükselmiş olsa da üreticiler bu durumdan memnun değil. Çünkü rekoltenin düşmesi, toplam kazancı da olumsuz etkiliyor. Az ürün yüksek fiyattan satılsa bile, toplam gelir beklentilerin altında kalıyor.
Çiftçiler, özellikle iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, son yıllarda bu tür hava olaylarının daha sık yaşandığını ifade ediyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİSİ
Uzmanlar, ayva üretiminde yaşanan bu düşüşün yalnızca bir sezonluk sorun olmadığını, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerinin giderek arttığını vurguluyor. Ani don olayları, kuraklık ve dengesiz yağışlar, birçok üründe benzer sorunlara yol açıyor.
Bu durumun önüne geçebilmek için modern tarım tekniklerinin ve koruyucu önlemlerin daha fazla kullanılması gerektiği belirtiliyor.
TÜKETİCİYE YANSIYAN ETKİ
Fiyat artışları doğrudan tüketiciye yansırken, pazarlarda ayvaya olan talebin de bir miktar düştüğü gözlemleniyor. Vatandaşlar, daha uygun fiyatlı alternatif meyvelere yönelmeye başladı.
Ancak uzmanlara göre, üretimin yeniden artmasıyla birlikte fiyatların dengelenmesi mümkün olabilir. Bunun için önümüzdeki sezon hava koşullarının belirleyici olacağı ifade ediliyor.
GELECEK SEZON UMUDU
Osmaneli’ndeki üreticiler, gelecek sezon için umutlu olduklarını belirtiyor. Uygun hava şartları ve alınacak önlemlerle birlikte üretimin yeniden artabileceği düşünülüyor.
Bu yıl yaşanan kayıplar, hem üreticiler hem de tüketiciler için önemli bir ders niteliği taşırken, tarımda risk yönetiminin ne kadar kritik olduğu bir kez daha ortaya çıktı.
Yorumlar